Convent Capital lanceert Agri Food Growth Fund

Convent Capital kondigt vandaag met trots de lancering van het Agri Food Growth Fund aan. Het tweede investeringsfonds uit het elfjarige bestaan van Convent biedt groeikapitaal aan innovatieve en duurzame bedrijven in de AgriFood-sector. Het fonds heeft meer dan €50 miljoen uit het eigen investeerdersnetwerk opgehaald en zal in de komende maanden met behulp van institutioneel geld doorgroeien naar minimaal €150 miljoen.

Gelijktijdig met de lancering van het fonds maken wij vandaag ook de eerste investering van het fonds wereldkundig. Animal Health Concepts (AHC), de innovatieve Overijsselse fabrikant van diervoeder-additieven, kan dankzij onze financiering in de komende jaren versnelde internationale groei realiseren.

Persbericht:

Amsterdam, 12 april 2022 – Investeringsmaatschappij Convent Capital lanceert vandaag een nieuw fonds voor innovatieve en duurzame bedrijven met groeipotentieel in de AgriFood-sector: Agri Food Growth Fund. Het fonds heeft meer dan €50 miljoen uit het eigen investeerdersnetwerk opgehaald en zal in de komende maanden met institutioneel geld doorgroeien naar minimaal €150 miljoen. Een eerste investering is al gedaan in een innovatieve fabrikant van plantaardige diervoeder-additieven.

Het nieuwe fonds van de Amsterdamse investeerder brengt groeikapitaal van vijf tot maximaal twintig miljoen euro naar innovatieve en duurzame AgriFood-bedrijven in de OECD-regio. De focus is zogeheten ‘growth capital’, de investeringsfase direct na durfkapitaal. “Convent Capital financiert zo met verlaagd risico díe groeibriljanten met een reeds bewezen technologie en businessmodel”, aldus Bor Boer namens Convent Capital. “Dit is een kansrijk en relatief ondergefinancierd segment binnen AgriFood, een sector die een sleutelrol zal vervullen voor de duurzame ontwikkeling en leefbaarheid van onze planeet.”

B2B-bedrijven uit de gehele AgriFood-waardeketen komen in aanmerking voor financiering, van dienstverlening tot distributie. Alleen in detailhandel (de zogeheten ‘last mile’) wordt niet geïnvesteerd. De duurzaamheidsvoorwaarden van Convent Capital dicteren dat iedere investering aantoonbare duurzaamheidsimpact genereert. Dit wordt gemeten langs de Sustainable Development Goals, met een focus op Klimaat en Biodiversiteit (SDG’s 2, 12, 13, 14 en 15). Een onafhankelijke investeringscommissie en consultant MJ Hudson beoordelen gedurende en na de looptijd of impact-doelstellingen behaald worden. Zo niet, dan doneert Convent Capital de prestatievergoeding (carried interest) aan een duurzame liefdadigheidsinstelling.

Gelijktijdig met de lancering kondigt Agri Food Growth Fund vandaag ook de eerste participatie aan in Animal Health Concepts (AHC). Hiermee zal AHC in de komende jaren versnelde groei realiseren. Het Overijsselse bedrijf ontwikkelt innovatieve aanvullende diervoeders op basis van ‘fytogenen’. De vloeibare additieven kunnen via water of voer aan pluimvee, varkens, herkauwers en garnalen worden verstrekt, wat de behoefte aan antibiotica voor vee sterk helpt verminderen en bijdraagt aan een verbeterde voederconversie.

Martijn Adorf, CEO van Animal Health Concepts: “Met de investering van Convent Capital komt er ‘slim geld’ en belangrijke sectorale expertise binnen. Hiermee kan AHC, dat inmiddels in 20 landen werkzaam is, wereldwijd versneld groeien. Onze samenwerking draagt bij om de broodnodige duurzaamheidsinspanningen van de dierlijke eiwitindustrie te versnellen.”

Convent Capital werd in 2011 opgericht. Het succesvolle eerste fonds, een sector-overstijgend private equity-vehikel met focus op financiële en circulaire groei, bestaat nu ruim tien jaar. Met Agri Food Growth Fund kiest de investeerder nu voor bedrijven die op zoek zijn naar groeikapitaal. Daarnaast is er gekozen voor een sectorale aanpak, vanwege het nog grotendeels onbenutte potentieel van AgriFood, zowel qua duurzaamheidsimpact als financieel rendement. Mede dankzij de toetreding van Bor Boer en Steve Mcloughlin in 2021 is er grote sectorkennis, een sterk sectoraal netwerk en een solide dealflow-pijplijn aanwezig. Het reeds gecommitteerde kapitaal komt bovendien overwegend van investeerders met een uitstekend trackrecord binnen AgriFood.

Over Convent Capital

Convent Capital is een onafhankelijke Nederlandse investeringsmaatschappij, opgericht in 2011. Het eerste fonds richt zich op kleine tot middelgrote ondernemingen binnen de Benelux, met een goed trackrecord en goede strategische en operationele mogelijkheden. Het nieuwe fonds, Agri Food Growth Fund, verstrekt groeikapitaal aan innovatieve en duurzame bedrijven in de agri & food-markten en trachten daarmee een positieve impact te maken.

Convent Capital heeft een sterke focus op duurzaamheid en gelooft daarbij in de overgang van de huidige lineaire economie naar een circulaire economie. Convent bewijst dat bedrijven die hierop inzetten, uiteindelijk de winnaars van de toekomst zijn. Met onze langetermijnstrategie creëren wij duurzame, hoge rendementen voor onze stakeholders.