Convent Capital koopt Britse fabrikant van geavanceerde fietsrekken

Convent Capital neemt voor een miljoenensom het Britse Cyclepods over. De Amsterdamse participatiemaatschappij krijgt daarmee een bedrijf in handen dat in Engeland marktleider is op het gebied van geavanceerde fietsrekken en afsluitbare fietsboxen. De overname past in de strategie van Convent Capital om een pan-Europese organisatie op te bouwen die grote steden voorziet van innovatieve fietsparkeersystemen.

Cyclepods, gevestigd in Westerham, boekt met 30 man een omzet van omgerekend €10 mln. Het zeven jaar oude bedrijf behaalt dit jaar een brutobedrijfsresultaat (ebitda) van ongeveer € 1 mln. Convent Capital wordt voor 100% eigenaar van Cyclepods door medeoprichter en directeur James Steward uit te kopen. Deze blijft als ceo aan de onderneming verbonden. Een deel van de koopsom is afhankelijk van toekomstige resultaten.

Kenmerkend voor Convent Capital is dat participaties moeten bijdragen aan verduurzaming van de economie. Cyclepods voldoet aan die voorwaarde door producten te maken op basis van materialen die via recycling zijn gewonnen.
De Amsterdamse investeerder voegt de Britse deelneming toe aan zijn bestaande belangen in de markt van straatmeubilair. Deze groep staat bekend onder de naam Crowd en omvat onder meer VelopA in Leiderdorp, de grootste aanbieder van straatbankjes, fietsrekken en speelwerktuigen in Nederland. Inclusief de nieuwe deelneming boeken de onder Crowd ressorterende fabrikanten een jaaromzet van €35 mln. Dirk Hoorn, managing partner van Convent Capital, verwacht de komende jaren nog meer overnames in deze markt te realiseren. ‘Wij kijken daarbij met name naar Scandinavië en Duitsland.’ Doel is om over vijf jaar een omzet van €50 mln à €60 mln te bereiken.

Hoorn betitelt Cyclepods als een hoog innovatief bedrijf met een sterke nadruk op design. ‘Het Britse bedrijf heeft een grote tech-component waarvan de andere Crowd-bedrijven kunnen profiteren’, zo stelt de topman van Convent Capital. Zo hebben de Britten software ontwikkeld die het mogelijk maakt om de fietsboxen af te sluiten met behulp van de ov-chipkaart. Die technologie komt nu voor de andere fabrikanten in de Crowd-groep beschikbaar.

Naast Crowd neemt Convent Capital deel in de Twentse gieterij Cirex en de Almelose fabrikant van milieuvriendelijke afvalverwerkingsinstallaties Waste Treatment Technologies.

FD.nl
Hans Maarsen
23-12-2015
Lees het artikel