Convent verkoopt CIREX: Twentse gieterij met tientallen robots komt in buitenlandse handen

Cirex, een Twents bedrijf dat stalen componenten levert aan onder meer autofabrikanten als BMW en Mercedes, is overgenomen door een buitenlandse strategische partij. Het Amerikaanse Form Technologies heeft vrijdag alle aandelen in het Nederlandse maakbedrijf gekocht.

Cirex was ooit onderdeel van Philips Natuurkundig Laboratorium. Het is één van de grootste staalgieterijen ter wereld die de verlorenwasmethode toepast, waarbij producten met grote precisie kunnen worden gemaakt. Het bedrijf heeft in Almelo een hoofdkantoor (voor sales, marketing, engineering en productie) en beschikt over twee productievestingen in Tsjechië (220 werknemers) en Slowakije (40 werknemers).

Zeven dagen per week
De onderneming ruim 400 werknemers en realiseert, mede door de inzet van enkele tientallen robots, een jaaromzet van € 40 mln. Door de robotisering kunnen zeven dagen per week onderdelen worden geproduceerd.

Het Twentse bedrijf, zestig jaar geleden en vorig jaar nog genomineerd voor de Koning Willem I Prijs, maakt complexe stalen producten voor personenauto’s en vrachtwagens. De onderdelen voor de auto worden gebruikt in de motor, versnellingsbak of chassis.

Cirex is gespecialiseerd in precisie-gietwerk en is toeleverancier voor veel bedrijven in de automobielindustrie, de procesindustrie en de machinebouw.

De onderneming zit volgens financieel directeur Hans Alferink in een groeifase. Er komen volgens hem veel bestellingen binnen van buitenlandse autofabrikanten.

Nieuwe eigenaar
Cirex zag de vorig jaar met 10% toenemend tot € 40 mln. Het brutobedrijfsresultaat (ebit) kwam uit op 8% ofwel € 3,2 mln.

De nieuwe eigenaar Form Technologies maakt ook technische componenten en beschikt over in totaal 29 productielocaties. Het zal Cirex nauw laten samenwerken met Signicast, een onderdeel van Form Technologies. Dat industriële bedrijf heeft drie vestigingen in de Verenigde Staten en heeft geen vestiging in Europa. ‘Met Cirex kunnen ze hun groeiambities in Europa vormen geven ‘, zegt financieel directeur Alferink.

Directie Cirex blijft
Form Technologies koopt de aandelen van twee Amsterdamse investeringsmaatschappijen, Convent Capital en Nedvest, en van het management van Cirex dat een kleine minderheidsbelang bezit. De overnameprijs is niet bekendgemaakt. In de nieuwe opzet is het Nederlandse management geen aandeelhouder meer in Cirex.

Het personeel is donderdag op de hoogte gebracht van de verkoop. De komst van de Amerikanen heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid en het management onder leiding van directeur Jeroen Spoelder. De onderhandelingen over de verkoop vergden acht maanden. Er waren ook andere kopers die interesse toonden in Cirex.

Lage loonkosten
In Almelo maakt het bedrijf motoronderdelen in grote series, in de buitenlandse vestigingen de kleinere series. De loonkosten zijn daar lager dan in Nederland en dat maakt het aantrekkelijk om die onderdelen bij de dochterbedrijven te maken.

In 2008 werd een nieuwe giethal gebouwd in Almelo, met een geheel gerobotiseerde gietinstallatie. Met deze investeringsschoot de gietcapaciteit met 50% omhoog. Zes jaar later verkochte investeerder Nimbus een grossbelang van 75% in de industriële onderneming aan Convent Capital voor een bedrag van € 14 mln. Ook investeringsmaatschappij Nedvest stapte toen in.

https://fd.nl/ondernemen/1289553/twentse-gieterij-met-tientallen-robots-komt-in-buitenlandse-handen