‘Hollands Glorie in staalbewerking’ in trek bij investeerders

In de staalbewerkende industrie zijn honderden (kleine) bedrijven actief. Investeerders zien wel brood in deze vorm van maakindustrie. Hollands Glorie in de fabriekshal.

Aan de rand van Montfoort, niet ver van Woerden, is het kantoor van metaalbedrijf Dumaco gevestigd. De lasersnijder van (staal)plaat maakt onder meer onderdelen voor laadpalen, opslagtanks en elektrische schakelkasten. Vanuit de sobere vergaderzaal op de eerste verdieping kun je goed zien hoe de plaat door een lasersnijder wordt gesneden en bewerkt. Dat gaat soms 24 uur per dag door, verzekert algemeen directeur Tom Sanders.

Zes snijbedrijven
Dumaco (Dutch Manufacturing Companies) bestaat sinds een paar jaar. De groep werd in 2017 gevormd toen drie Nederlandse metaalbedrijven onder een dak werden gebracht. Daarna ging het snel. Inmiddels bestaat Dumaco uit zes snijbedrijven, verspreid over Nederland, en is naar eigen zeggen de grootste plaatwerkspecialist van de Benelux. De vestiging in Montfoort behoort tot de grootste.

Alles draait om het op maat snijden van plaat. Lassen is geen kernactiviteit, net zo min als het zelf ontwerpen van producten of componenten.

Directeur Sanders (50) is sinds een jaar verbonden aan het metaalbedrijf. Hij maakte in 2018 de overstap van de aluminiumsector, waar hij eerder werkte voor enkele grote internationale bedrijven, naar de staalsector. Sanders werd aangetrokken door de grootaandeelhouder van Dumaco, de Amsterdamse investeringsmaatschappij Convent Capital. Of hij ook aandelen in Dumaco heeft, wil hij niet zeggen.

Groeispurt
De nieuwe topman kreeg de opdracht mee de bedrijven te laten samenwerken en onderling kennis te laten delen. En Sanders moest kijken of de jonge groep kon worden uitgebreid. Onder zijn leiding zijn er in 2018 drie bedrijven ingelijfd.

Dumaco telt na de groeispurt 600 werknemers die een omzet van €100 mln realiseren. Door gerichte overnames zal het staalbedrijf verder groeien. Noord-Nederland lijkt kansrijk voor een nieuwe vestiging.

Het bedrijf is winstgevend. In het jaarverslag van 2017, toen de groep nog maar uit enkele bedrijven bestond, staat dat Dumaco dat jaar een nettoresultaat van €3 mln boekte.

Ook Parcom en Gilde actief
De groeispurt van Dumaco staat niet op zichzelf. Bedrijven in de metaalsector zijn gewild, zeker bij private equity, vanwege de aantrekkelijke marges die kunnen worden behaald. Bekende investeerders als Gilde en Parcom zijn ook bezig een positie op te bouwen. Gilde kocht recent Veco Precision in Eerbeek, een maakbedrijf met 350 werknemers. Eerder had het ook al Esdec in Deventer, goed voor een omzet van €45 mln, ingelijfd.

Ook Parcom Capital is actief in de metaalsector. Sinds vorige maand mag de investeringsmaatschappij uit Amsterdam zich mede-eigenaar noemen van 247Tailor Steel in de Achterhoek. Directeur Carel van Sorgen (69) verkocht 60% van de aandelen en doet een stap terug. Het was misschien wel de grootste overname in de sector. Bij de onderneming uit Varsseveld werken 480 werknemers die jaarlijks €100 mln omzetten.

Productie volledig geautomatiseerd
247Tailor Steel, opgericht in 2007, laat degelijke resultaten zien. In 2018 werd een bruto bedrijfsresultaat (ebitda) geboekt van bijna €15 mln. Het bedrijf onderscheidt zich van veel concurrenten door een vrijwel volledig geautomatiseerd productieproces.

En er was recent nóg een acquisitie door een investeerder. Metaalbedrijf Drameco in Coevorden werd overgenomen door Verenigd Ondernemers Fonds en een consultant.

Ook zijn er metaalbewerkers, zoals Broeze Nijverdal en Odemar Metaal, die met een branchegenoot in zee zijn gegaan. Door de krachten te bundelen met een metaalbedrijf hopen zij een breder pakket producten in de markt te kunnen zetten.

Geen opvolgers
Het gaat in veel gevallen om ondernemers die een opvolgingsprobleem hebben, te weinig schaalgrootte hebben of die gewoon zwichten voor een goede koopprijs. Ook speelt zeker mee dat de sector in de lift zit: opdrachtgevers oriënteren zich de laatste jaren meer op Nederlandse metaalbedrijven in de regio.
De Dumaco-directeur heeft wel een verklaring voor de toegenomen interesse van investeerders. ‘De metaalsector is zeer versnipperd’, zegt directeur Sanders. Er is volgens hem veel concurrentie, zeker onder lasersnijbedrijven. ‘De drempel om toe te treden is laag. Je koopt een lasersnijmachine en een kantbank en je bent als ondernemer in business.’ Er staan in Nederland ettelijke honderden snijmachines, weet Sanders.

Dumaco wil zich onderscheiden door een heel breed aanbod van producten en diensten en door in veel regio‘s aanwezig te zijn. Sanders geeft aan ook in het buitenland actief te willen worden. ‘We geloven sterk in de Nederlandse maakindustrie, Hollands Glorie, maar zien ook kansen in bijvoorbeeld Duitsland. Maar dat is iets voor de toekomst.’

https://fd.nl/ondernemen/1297105/hollands-glorie-in-staalbewerking-in-trek-bij-investeerders